woensdag 25 augustus 2010

Sophie Duflou @ Belgische Madammen / Belgian Babes

SOPHIE DUFLOU

Ondanks de vele vooroordelen is Belgische Madam / Belgian Babe Sophie Duflou er toch fier op dat ze gepresenteerd heeft bij de belspellen.

Op zich is het dan ook een leerrijke ervaring geweest want praat maar eens en uur vol met de onbekende speler aan de andere kant van de telefoonlijn.

Sophie Duflou heeft een opleiding communicatiewetenschappen (optie publiciteit).

Heeft u een degelijke presentatrice nodig waarbij mediabekendheid geen prioriteit is dan heeft u met Sophie Duflou een ideale oplossing.

Verder is Sophie inzetbaar voor acte de présences en fotosessies, en staat op Belgium Babes.

Het tijdperk van de omstreden belspellen op VT4 en VIJFtv lijkt definitief voorbij. Sophie Duflou nam in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebreid afscheid van ploeg en kijkers.

Benieuwd of SBS de belspellen helemaal zal afvoeren. Het is bovendien ook uitkijken naar wat VMMa zal doen.

VT4 en VIJFtv besloten al eerder om de fel gecontesteerde beslpellen op hun zenders uit de dagprogrammering te halen.

De telefoonspelletjes, die de afgelopen jaren vooral voor hilarische tv-momenten zorgden, waren al langer een doorn in het oog van de politiek.

Niet zo lang geleden werden strengere spelregels opgelegd, maar toch bleken nog teveel mensen zich schulden op de hals te halen door deel te nemen.

Hoe dan ook, we zullen ze missen, de belspelbabes... Bekijk hier nog de video van het afscheid vorig weekend van een van de diva's van de telefoonspellen in Vlaanderen.

Televisiezender VT4 zendt overdag meer programma's uit. De commerciële zender brengt tijdens de voor- en namiddag geen belspelletjes meer brengen en programmeert zowel 's ochtends als 's avonds een nieuwe mix.

Het nieuwe aanbod omvat onder meer animatieseries en komische reeksen. Ook zuster VIJFtv schrapt ’s ochtends de belspelletjes. Enkel na de zendersluiting 's nachts zullen op VT4 en VIJFtv nog belspelletjes uitgezonden worden.

Volgens SBS Belgium, het moederbedrijf boven de twee zenders, reageren adverteerders positief op de nieuwe programmering.

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) wil de reglementering rond belspelletjes strikter maken. De huidige regelgeving biedt te veel ruimte voor interpretatie en de spelers worden onvoldoende beschermd. Met de nieuwe regels wil Vandeurzen onder meer het probleem van de 'veelbellers', kijkers die tot ruim honderd keer bellen, aanpakken. Die veelbellers krijgen een schriftelijke verwittiging.

KB onduidelijk
In ons land zijn de regels voor belspelletjes vastgelegd in een koninklijk besluit van 10 oktober 2006. Maar dat kb is volgens Vandeurzen te onduidelijk. Bovendien worden de regels door de zenders over het algemeen wel naar de letter van de wet gevolgd, maar niet echt naar de geest, meent Vandeurzen.

Efficiënter
Via een aanpassing van het kb wil Vandeurzen de regels nu transparanter en efficiënter maken om zo de consument ook beter in te lichten en te beschermen. Het voorstel van Vandeurzen bevat een pak maatregelen. Zo zouden onjuiste antwoorden continu in beeld moeten te zien zijn en mag de prijzenpot per spelletje niet boven de 5.000 euro.

Veelbellers
In het voorstel gaat speciale aandacht naar de groep van 'veelbellers' of 'volumebellers', kijkers die soms tientallen keren na mekaar bellen. Omdat één oproep tot 2 euro kost, leidt dat soms tot sociale drama's. Vandeurzen stelt voor om veelbellers een schriftelijke verwittiging te geven. Tegelijk zouden de zenders spotjes moeten uitzenden die waarschuwen voor gokverslaving.

Minimum uitbetalingspercentage
Ook komt er een minimum uitbetalingspercentage. Dat wil zeggen dat er per spelsessie een minimumbedrag aan spelers moet worden uitgekeerd. Dat bedrag is gerelateerd aan de waarde van de te winnen prijzen.
Voorts legt het KB een doorschakelingsgemiddelde op. Dat wil zeggen dat per spel een minimum aantal bellers de uitzending moet halen. Op dit moment varieert het percentage oproepen dat verbinding krijgt van 0,3 tot 6 pct.

Regels voor presentatoren
Er komen ook nieuwe maatregelen voor de presentatoren, zoals Sophie Duflou. Zij moeten de niet geraden antwoorden aan het einde van het spel vermelden en moeten de spelers geregeld uitleggen hoe spelers worden geselecteerd. Voorts moet de presentator herhaaldelijk aangeven dat minderjarigen niet mogen deelnemen en dat overdadig spelen vaak niet zonder gevolgen is. Hij moet heel duidelijk uitleggen hoe tijdens het spel deelnemers worden gekozen.

Afronden voor reclame
Vandeurzen willen ook een striktere reglementering rond het eigenlijke spel.

Wanneer het spel door reclame wordt onderbroken, moet het spel vooraf afgerond zijn en het spel mag niet over verschillende uitzendingen worden gespreid. Als er per spel verschillende antwoorden mogelijk zijn, moet de speler geselecteerd worden uit de volledige lijst van deelnemers en niet alleen uit de deelnemers die aan het laatste deel hebben meegedaan.

Controle kansspelcommissie
Er komen nog strengere eisen voor de zenders. De justitieminister wil dat de zenders het aantal bellers en het telefoonnummer van de bellers 8 weken lang bijhouden, zodat de kansspelcommissie alles zorgvuldig kan controleren. Voorts moeten de zenders voor de belspelletjes een aparte transparante boekhouding bijhouden en moeten ze een telefoonnummer opgeven waar de kijker terecht kan voor uitleg over de klachtenprocedure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten