zaterdag 25 september 2010

Maaike Cafmeyer @ Belgische Madammen / Belgian Babes

Maaike Cafmeyer (Torhout, 30 maart 1973) is een Vlaams actrice die bekend werd door haar rol als vrouw van Bart De Pauw in de komedieserie Het Geslacht De Pauw.

biografie

Maaike Cafmeyers vader en grootvader zaten bij het amateurtoneel. Belgische Madam / Belgian Babe Maaike Cafmeyer was de oudste van drie kinderen en erg verlegen. Toch trok de sfeer van het theater haar erg aan. Cafmeyer begon haar toneelopleiding aan het conservatorium op de afdeling woordkunst.

Sam Bogaerts castte haar voor een rol in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Zo begon haar acteercarrière.

Maaike Cafmeyer is twee jaar getrouwd geweest met kunstenaar Klaas Ruysschaert, tot dit huwelijk misliep. In 2004 nam haar bekendheid toe toen ze gecast werd als vrouw van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw. Vanaf datzelfde jaar konden we haar aan het werk zien in de Ketnet-serie En daarmee basta! als tv-gezicht Patsy Carlisse. Ook in de volgende reeksen van En daarmee basta! neemt ze die rol voor haar rekening.

Sinds 2004 doet Maaike Cafmeyer ook mee in de detectivereeks Aspe, waarin ze inspecteur Carine Neels vertolkt. In Aspe gaat Maaike Cafmeyer voor het eerst naakt voor een groot publiek in een gewelddadige SM seks scène.

In 2008 speelde Maaike Cafmeyer mee in de Vlaamse film Loft van Erik van Looy en Bart De Pauw.

Maaike Cafmeyer (1973) studeerde woordkunst aan het conservatorium en werd actrice. Ze debuteerde in het theater en werd in 2004 bekend als vrouw van Bart De Pauw in de populaire televisiereeks “Het geslacht De Pauw”. Ze speelt ook een bloot scene in “Aspe” en in de Ketnet-serie “En daarmee basta”. En Maaike Cafmeyer is natuurlijk te bewonderen op Belgium Babes. Een hoge taalgevoeligheid maakt van haar een dankbare lezer.

* heb je een bijzondere herinnering aan De Gouden Uil?
Maaike Cafmeyer: In 1994-1995, mijn eerste jaar aan het conservatorium, heb ik ‘Vallen’ van Anne Provoost leren kennen. Toen mij werd verteld dat het werk De Gouden Uil had gewonnen, dacht ik dat het een grapje was. Want als ze in het Westvlaams zeggen dat ge ‘nen Uul zijt’, is dat niet bepaald positief bedoeld. En ‘Een Gouden Uul’ is dan wel het toppunt!

* zijn er boeken of auteurs die je via De Gouden Uil ontdekt hebt?
Maaike Cafmeyer: Mijn verjaardag is ergens einde maart - ongeveer de periode dat De Gouden Uil wordt uitgereikt. Mijn moeder maakte er een vaste gewoonte van om mij de winnaar of één van de andere laureaten cadeau te doen.
Zo is het meermaals gebeurd dat ik boeken kreeg waarvan ik nog nooit had gehoord bv. Westerman en Möring. ‘Peter Verhelst’ had ik wel al horen vallen maar ‘Tongkat’ was het éérste werk dat ik van hem las.

* welke boeken zouden je kinderen nu of later zeker moeten lezen?
Maaike Cafmeyer: Ikzelf was in mijn kindertijd nogal een hevige fan van Paul Biegel. ‘De Tuinen van Dorr’ zou ik zeker onder de kerstboom leggen. Het oeuvre van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren heb ik meegezeuld in boekentassen, rugzakken en autokoffers totdat de kaften helemaal aan flarden vielen. Verder zou ik mijn kroost ook een goede zaklamp cadeau doen zodat ze de koude lange winteravonden kunnen doorkomen onder de dekens.

"Ik kan heel verrukt naar het verleden terugkijken", vertelt de West-Vlaamse Maaike Cafmeyer (35). "Geuren brengen mij in één seconde terug naar een situatie. De geur van soep in de herfst geeft je bijvoorbeeld zo'n lekker zondagsgevoel. Dat melancholische heeft altijd in me gezeten.
Met twee werkende ouders, ben ik voor een groot deel opgevoed door mijn grootmoeder, een weduwe."
Als ik één plaats terug zou kunnen bezoeken...

Maaike Cafmeyer: "Als ik iets terug wil zien, ga ik er gewoon naartoe. Maar d estreek waar ik enorm veel van hou, is waar mijn roots liggen. Waar mijn voorouders vandaag komen: de streek in West-Vlaanderen rond Loker, de Rodeberg, Kemmel,... Dat is nu eens een plaats die weemoed en nostalgie ademt uit elke porie van z'n grond. De eerste Wereldoorlog heeft daar enorm huisgehouden. En op de een of andere manier is het nog steeds alsof je de soldaten er kunt horen roepen."

Als ik één persoon terug zou kunnen ontmoeten...

Maaike Cafmeyer: "Als ik maar één persoon kon terugzien, zou het sowieso iemand zijn die gestoven is. Een priester die in onze school woonde. Ik ontmoette hem toen ik eind tiener, begin twintiger was. Ik zat op een college dat vroeger een internaat was waar de priesters inwoonden.
Hij was een van de laatsten die er overbleven. Hij was een fantastische kerel. Hij had voor het priesterambt gekozen - hij is er ook bij gebleven - maar hij heeft daar enorm mee geworsteld. Het was een mens met enorm veel interesses. Daar hou ik van: mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in anderen. Hij liet mij kennismaken met literatuur en muziek, maar even goed leerde ik bij hem whiskey drinken en sigaretten smoren (lacht).

Als ik één dag zou kunnen herbeleven...

Maaike Cafmeyer: "Dat zou de geboorte van mijn broertje zijn. Dat was zo'n fijn moment. Ik was 17 en heb het allemaal heel bewust meegemaakt. Maar weet je wat het vreemde is? Iets is mooi omdat je het niet meer opnieuw kúnt doen. De vergankelijkheid maakt het net mooi. Waarom is een bloem mooi? Omdat ze twee dagen later verwelkt is. Waarom is geluk zo fantastisch? Omdat je het niet kan pakken. Het is een kwestie van seconden. En dat is met situaties net hetzelfde."

Als ik één beslissing kon overdoen...
Maaike Cafmeyer: "Elke beslissing heeft mij geholpen om te zijn wie ik nu ben. Ik zou er dus geen veranderen. Maar afscheid nemen van een geliefde is altijd wreed hé. Als je uit elkaar gaat is dat...tja, kut met peren, hé (lacht flauwtjes). Je had je leven helemaal anders gezien en plots is die geliefde weg. Dan sta je daar en moet je helemaal opnieuw beginnen. In zo'n situatie kan je je heel eenzaam voelen. Maar goed...Daar geraak je ook over."

zondag 12 september 2010

Tania Kloek @ Belgische Madammen / Belgian Babes

Tania Kloek (Antwerpen, 12 januari 1973) is een Vlaamse actrice.

Belgische Madam / Belgian Babe Tania Kloek speelt in seizoen 7 en 8 van Flikken de rol van Tina Demeester, een agente met rare eetgewoontes (veel snoep) en een excentrieke kledingstijl. Tania Kloek speelt ook de rol van danslerares Pia in de jongerensoap Spring. Ze speelde ook nog de (bloot)rol van Nancy in Team Spirit, de vriendin van Franky en de adoptiemoeder van Juan.

Tania Kloek was ook enkele jaren getrouwd met de Belgische acteur Tom Van Bauwel, met wie ze ook een dochter Juliette geboren in 2003 heeft. In 2004 scheidden de twee en sindsdien heeft ze een relatie met de Belgische regisseur Christophe Ameye, met wie ze in 2006 een zoon Achiel Maurice kreeg.

Ondertussen verwachten de twee opnieuw een kindje in de zomer van 2007.

Tania Kloek is de nieuwkomer in 'Steracteur Sterartiest' en staat op Belgium Babes.

Elke week halen Katja Retsin en Thomas een nieuwe aspirant-sterartiest in huis. Vrijdag 2 januari maakt actrice Tania Kloek haar debuut in 'Steracteur Sterartiest'. Zij vervangt Peter Van de Velde of Deborah Ostrega die op Tweede Kerstdag op de pijnbank belandden.

Tania Kloek was al naakt te zien in succesreeksen als 'Dief', 'Dennis' en 'Team Spirit' en meer recent in de Ketnet-jongerenserie 'Spring'. Haar laatste grote televisierol was die van Tina Demeester in 'Flikken'.

Tania Kloek: 'Ik kan niet goed zingen. Ik kan alleen goed doen alsof!'
Als kind zag Tania een grote toekomst voor zich als gevangenisdirecteur, maar met een stiefvader als acteur ging ze al snel een andere richting uit. Begin jaren '90 leerde Vlaanderen haar kennen als 'Manou' in Familie.

In elke andere rol die ze daarna speelde, gaf ze zich helemaal bloot. 'Dief', 'Dennis', 'Team Spirit', het is maar een greep uit haar rijke palmares. Verder vertolkte ze gastrollen in reeksen als 'FC De Kampioenen', 'De Kotmadam' en 'Aspe'.

Tania's laatste wapenfeit op de televisie dateert van 'Flikken', waarin ze harde tante Tina Demeester speelde. Tania Kloek – zelf moeder van drie – werkt ook heel graag voor kinderen. Ze had een vaste rol in de Ketnet-reeks 'Spring' en in 'De Grote Boze Wolf Show'. In Antwerpen werkt ze al geruime tijd voor poppentheater Froefroe.

Muzikaal verleden
Samen met een allegaartje aan bekende zingende collega-acteurs deed Tania vijf jaar lang zeedijken en pleinen volstromen met de 'VTM-Soapband'. Zich geven voor een groot publiek vormt voor Tania dus geen probleem.

Goed doel: De Klaproos
Tania Kloek zingt voor De Klaproos, een organisatie waar ze zich in het verleden ook al voor inzette. De Klaproos biedt mensen met een mentale en/of motorische handicap onderdak, zowel voor korte periodes als permanent.

De begeleiders van De Klaproos organiseren heel wat activiteiten voor hun bewoners. Zo gaan ze bijvoorbeeld geregeld op fietsuitstap. Dat is helaas niet eenvoudig, want daarvoor zijn speciaal uitgeruste fietsen nodig: vierwielers of rolstoelfietsen. Die kosten heel wat geld en daarom hoopt Tania Kloek vurig dat ze 25.000 euro in de wacht kan slepen voor De Klaproos.

Tania Kloek: ,,Ik ben geen platte Antwerpse trien''

Actrice Tania Kloek (30) kruipt in Team spirit II opnieuw in de huid van de wat naïeve Nancy. ,,Er zit altijd wat van jezelf in een rol'', zegt ze. ,,Ik neem ook geen blad voor de mond en soms komt dat hard over. Maar ik ben géén platte Antwerpse trien.''
# Waaraan wijt jij het grote succes dat Team spirit te beurt valt?
Tania Kloek: ,,Het heeft vooral te maken met de herkenbaarheid, denk ik. Veel jonge mensen maken dezelfde dingen mee als de personages in de film. En het plezier van de acteurs druipt bovendien van het scherm. Ik kon mij geen aangenamere manier indenken om de zomer door te brengen dan de opnames van deze film waarbij ik met mensen kon samenwerken die ik stuk voor stuk graag zie.''

# Nancy is niet bepaald een toonbeeld van snuggerheid. Hoeveel Tania zit er in Nancy?
,,Wees gerust, ik ben geen Antwerpse platte trien, al zet ik graag zo'n types neer. Maar er zit altijd iets van jezelf in een rol. Net als Nancy neem ik geen blad voor de mond en dat komt soms hard of grof over. Maar Nancy is ook gevoelig en ze is heel lief voor haar ventje, net als ik.'' (lacht).

# Nancy snakt wanhopig naar een kind. Hoe zit het met de moederkloek Tania?
,,Ik heb een kindje, dus mijn kinderwens is vervuld. Het is niet altijd gemakkelijk te combineren, maar dat heb je bij een andere job ook wel. 't Is een kwestie van goed plannen en organiseren.''

# Heb je een voorkeur voor komische rollen?
,,Goh, ik ben nog te jong en onervaren om mij al vast te pinnen op een bepaalde soort rol. Ik heb niet echt een voorkeur, ik hou vooral van afwisseling. Zoiets als Uma Thurmann in 'Kill Bill', dat zou ik wel zien zitten.''

,, Ik heb totnogtoe geluk gehad. En is er even geen goeie rol voor mij, dan kan ik nog altijd terugvallen op mijn werk als poppenspeler in Theater Frou-Frou, iets waar ik toevallig in gerold ben. Een poppenspel is ook een goeie manier om een verhaal te vertellen, ik zou het niet willen missen. Onze stukken zijn bedoeld voor een publiek van 7 tot 77, zoals dat heet.''

# Waar is de tijd dat je als decorstuk in 'Familie' fungeerde?
,,Ach, dat is alweer tien jaar geleden. Het was een noodzakelijke fase die ik als beginnelinge moest doorspartelen, zeker? Ik heb er wel veel geleerd en die extra bagage komt nog altijd goed van pas. Ik heb zeker niks tegen het genre, en als ik ooit nog eens een goeie rol in een soap aangeboden krijg, zal ik dat zeker overwegen.''

# In Team spirit II heb je weer Axel Daeseleire als tegenspeler. Is het niet moeilijk om met je ex-partner een koppel te spelen?
,,O, maar dat hebben we goed opgelost. We communiceren op de set alleen via onze advocaten en bij gezamenlijke scènes gebruiken we een stand-in. (lacht) Nee, wij zijn hele goede vrienden gebleven en het is een droom om met een schitterend acteur als Axel te mogen werken.''

# Heeft de hele cast van Team Spirit binnenkort een eigen programma op VTM nu Jan Verheyen er directeur is?
(lichtjes verontwaardigd) ,,Dat moet je aan Jan zelf vragen. Ik heb alleszins nog geen voorstellen ingediend, want ik ben geen programmamaker. Presenteren zou ik eventueel nog zien zitten. Ik ben avontuurlijk en wil proeven van alle dingen die ik op mijn weg tegenkom. Maar ik zal nooit iets doen wat me niet ligt.''