zondag 10 januari 2010

Kadèr Gürbüz @ Belgian Babes / Belgische Madammen

Kadèr Gürbüz is 29 juli 1969 in Gent geboren. Haar naam betekend: 'het (nood-) lot'. Haar vader is Turks en haar moeder is Vlaams. Zelf kan ze nog geen Turks spreken.
Kadèr Gürbüz heeft gestudeerd op het conservatorium in Gent. Zij werkte in het eerste jaar van VT4 als omroepster en als presentatrice van “Oink”. In het theater speelde ze onder meer in de KNS, Anne, bij Arca en voor het Ballet van Vlaanderen. Tegenwoordig presenteert ze onder meer bij Live!Tv.

Actrice, Belgian Babe en Belgische Madam Kadèr Gürbüz over haar dromen en het relatieve van schoonheid
,,Ik draag het wereldleed op mijn schouders''

Hoe het komt, weet ik niet, maar ik ondervind het zo vaak: mensen kijken niet verder dan een laagje lippenstift. Ben je goed geschminkt, dan gaan ze er automatisch van uit dat je je innerlijk ook goed voelt. Kom je ongeschminkt onder de mensen, dan denken ze meteen dat er iets aan de hand is. Raar toch, dat ze zich voor de rest geen vragen stellen. Terwijl je mensen zo kan helpen door ernaar te luisteren.'' Het komt spontaan uit het grote hart van Kadèr Gürbüz, actrice in de jongerenserie W817 op Ketnet, en model.
Kadèr Gürbüz: ,,Vriendinnen waarschuwen mij er soms voor: let op dat je al het leed van de wereld niet op je schouders haalt. Maar ik ben nu eenmaal zo. Van zodra ik ook maar weet dat iemand die ik graag heb in de problemen zit, dan lig ik daar wakker van, dan zou ik alles doen om die persoon te helpen. Terwijl ik misschien af en toe eens wat meer aan mezelf zou moeten denken.''

# In één van de afleveringen van 'W817' vraagt jouw personage zich af of haar achterste niet te dik is. Hoe fel ben je zelf met je uiterlijk bezig?
,,Ik weet wel dat ik er goed uitzie. En dat schept bij mensen een bepaald verwachtingspatroon. Ik geef dan wel geen fortuinen uit aan schmink, toch wil goed voor de dag komen. Als je je goed voelt, straal je dat ook af op anderen. Ik vind het wel jammer dat mensen die niet voldoen aan die zogenaamde schoonheidsidealen zich vaak veel harder moeten bewijzen. Dat is niet eerlijk. Maar je hebt ook het omgekeerde cliché: mensen die automatisch denken dat je niets kan, precies omdat je toevallig knap bent.''

# Wie bekend is en er goed uitziet gaat vandaag de dag bloot. Dat lijkt zowat de norm.
Kadèr Gürbüz: ,,Ik heb geen enkel probleem met naaktheid op zich. Ook niet met naakt gaan voor een rol in een theaterstuk of een film. Omdat ik dan een rol vertolk, een personage neerzet. Op theater hebben de mensen mij al langs alle kanten gezien. Trouwens, ik poseer ook graag naakt én ik hou van naakt fotografie. Maar gewoon naakt gaan voor een blad? Ik zou het niet kunnen verantwoorden tegenover mezelf. En tegenover mijn ouders. Vooral mijn vader zou het niet nemen. Als ik het voor een rol doe, dan kan ik dat nog verantwoorden tegenover hem. Toch vind ik het tof dat mensen die graag naakt willen poseren, dat dan ook doen.''

# 'W817' gaat over jongeren, hun leven, hun dromen. Wat was jouw droom?
,,Mensen helpen. Op mijn elfde keek ik enorm op naar pater Damiaan. Dat was mijn voorbeeld: melaatsen gaan verzorgen. Met Artsen Zonder Grenzen meetrekken naar hulpbehoevende gebieden. Dat heb ik altijd willen doen. Ik weet niet waarom het nooit gebeurd is. Wat ik nu doe, acteren en zingen, geeft me ook veel voldoening. Maar ik heb het gevoel dat het niet genoeg is. Ik heb een heel grote behoefte om mensen bij te springen. Misschien komt het er nog van. Je bent nooit te oud om de anderen te helpen.''

# Kadèr Gürbüz, elke werkdag om 18.20 uur in W817 op Ketnet. Zaterdag speelt Kadèr een gastrol in FC De Kampioenen , als directrice van een psychiatrische instelling, waar een oversekste Boma moet afkicken.

Vlaamse actrices laten zich steeds vaker vervangen bij erotische scènes

Dringend gezocht (maar moeilijk te vinden): naaktactrice

Vlaamse actrices voelen steeds meer gêne om voor de camera's uit de kleren te gaan. Daarom laten ze zich voor pikante scènes vervangen door stand-ins. 'Maar ook die zijn moeilijk te vinden', zegt Kris De Meester van Casting Studio.

Heeft u op 14 en 21 oktober en 22 november niets om handen? Voor een bekende Vlaamse dramareeks zoekt het Gentse bureau Casting Studio een dame om mee te spelen in enkele naaktscènes. 'Geen erotiek', benadrukt het rekruteringskantoor in een opvallende vacature.

Van de gelegenheidsactrice, die geen woord zal zeggen, wordt alleen verwacht dat ze in evakostuum opdraaft. Ze wordt in een zwembad aangevallen door een man. 'Aangezien de scène zich onder water afspeelt, heb je bij voorkeur voldoende zwemervaring en geen watervrees', staat nog in de oproep.

Herkenbaar in beeld

Misschien meer dan watervrees zullen de vrouwen hun schroom moeten overwinnen om uit de kleren te gaan en herkenbaar in beeld te komen. 'Zulke dames zijn inderdaad heel moeilijk te vinden', bevestigt Kris De Meester van Casting Studio. Hij moet in drie dagen een slanke jongedame met cupmaat B of C vinden, het liefst zonder tatoeëringen.

De 'professionele' vergoeding, die wordt beloofd in de advertentie, kan misschien kandidates overtuigen. 'Naaktscènes worden beter betaald dan andere rollen. Vergoedingen variëren doorgaans van 250 tot 10.000 euro', zegt De Meester.

Eigen leven

Opmerkelijk: de naaktactrice moet de hoofdrolspeelster uit de Vlaamse dramareeks vervangen. Die weigert de blootscène zelf te spelen. 'De praktijk met invallers komt steeds vaker voor', merkt Kris De Meester.

Schroom speelt een rol, maar ook de vrees dat de beelden een eigen leven gaan leiden op het internet. Zo ervaart actrice Kadèr Gürbüz, die eerder dit jaar haar borsten toonde in Code 37 en Jes, het toch. 'Tien jaar geleden verscheen je naakt op tv en dat was het. Nu duiken die beelden onmiddellijk op YouTube op en blijven ze je achtervolgen. De consequenties zijn groter.'

Google de naam van Gürbüz en u krijgt een waslijst van links naar filmpjes. Andere sites specialiseren zich in beeldmateriaal van bekende Vlaamse mokkels, zoals ze oneerbiedig worden genoemd. U kunt er Marie Vinck in volle glorie bewonderen in De Rodenburgs, Maaike Neuville in Van vlees en bloed en Veerle Baetens in Code 37. De stomende seksscène tussen Ann Ceurvels en Herbert Flack in Diamant - intussen al bijna vijftien jaar oud - vond eveneens de weg naar het internet.

Geen cent extra

Kadèr Gürbüz begrijpt actrices die daarom weigeren uit de kleren te gaan. 'Dan ga je beter naakt in Playboy staan: daar word je nog voor betaald. In Vlaanderen krijgt een actrice geen cent extra voor een stukje bloot. Neem daarbij het besef dat de beelden op ongepaste momenten opduiken in de media. Zoals bij Maaike Neuville: in Villa Vanthilt werd de bedscène uit Van vlees en bloed zonder boe of bah herhaald. Tot haar eigen verbazing.'

Met die negatieve ervaringen in het achterhoofd nemen actrices tegenwoordig geen risico's meer. Soms kunnen regisseurs ook niet anders dan werken met stand-ins. 'Zo zullen in de verfilming van het boek Wij van Elvis Peeters de minderjarige acteurs worden vervangen in de expliciete scènes', aldus Kris De Meester.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen